Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 septembrie 2009

Incadrare grupa superioara de munca

Intrebare:

“Buna ziua
Lucrez la comp. resurse umane din cadrul APM judetul … Am o colega care in perioada 1996-2000, a fost desemnata de conducerea unitatii, ca diriginte de santier, pentru obiectivul de investii " Sediu APM ".
In aceasta perioada, ea a fost platita de APM din banii alocati la cap. Investitii. Acum aceasta colega, imi solicita o adeverinta din care sa reiasa ca in acea perioada ea a lucrat in constructii-montaj ca diriginte de santier si beneficiaza de grupa a doua a 2 de munca, fiindu-i necesra la pensii.
Intrebarea mea este : pot eu, ca angajator , sa ii eliberez aceasta adeverinta, daca obiectul meu de activitate este protectia mediului ?
Eu consider ca daca eu ca angajator desfasuram activitate de constructii montaj, puteam sa eliberez aceasta adeverinta.
Care este parerea dvs., ca specialisti in pensii ?
Va multumesc!”


Raspuns:


Precizam ca, in vederea luarii in calcul a grupei superioare de munca, un asigurat sau pensionar trebuie sa prezente casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea la care a lucrat, care să ateste că a desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.

Mentionam ca in aceasta adeverinta trebuie mentionate cu exactitate:
-perioada lucrata in grupa I sau a II-a de munca;
-functia exercitata;
-actul normativ in baza caruia activitatea desfasurata a fost incadrata in grupa superioara de munca (numar, anexa, punct);
-procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare);
-actul administrativ emis de unitate pentru nominalizarea persoanei respective in grupa superioara de muncă (proces-verbal, decizie, tabel, dispoziţie etc.).

Prin urmare, unul dintre documentele obligatorii conform caruia se elibereaza adeverinta de incadrare in grupa superioara de munca este actul administrativ emis de unitate.
Astfel, conform prevederilor legale privind grupele de munca, nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de munca trebuia sa se faca de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, tinindu-se seama de condiţiile deosebite de munca concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

Daca exista acest act administrativ (care este obligatoriu a fi emis inainte de 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000) si toate celelalte conditii prevazute de lege sunt indeplinite, puteti elibera adeverinta de incadrare in grupa superioara de munca, chiar daca obiectul de activitate al institutiei dvs. este altul, dar in cadrul acesteia s-au desfasurat activitati in conditii deosebite de munca.

Cu bine,
Specialist pensii

2 comentarii:

Anonim spunea...

Poate ne spune specialistul in pensii cum poate sa elibereze angajatorul aceasta adev. daca el nu a facut demers de plata CAS pentru grupa a II a de muncă.

Anonim spunea...

Stimate angajator specialistul in pensii trebuia sa va spuna ca incadrarea in grupa este conditionată si de plata CAS ul pentru aceasta grupa.Daca abia intrebati daca benef.de grupa ma indoiesc ca ati facut demersuri de nominalizare si plata CAS