Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 septembrie 2009

Dosar de pensie anticipata respins

Intrebare:

“sotul meu a depus dosarul cu actele necesare pensionarii anticipate in luna septembrie 2008. La acea data avea varsta de 57 de ani.Are un stagiu de cotizare de 32 de ani din care 23 de ani a lucrat in grupa a-II-a de munca cu un procent de 100% cf.legii.Dosarul i-a fost respins pt.ca nu indeplineste conditiile.Va rog daca se poate sa ma ajutati spunandu-mi varsta la care poate iesi la pensie.Va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca in luna septembrie 2008, sotul dvs. avea varsta de 57 de ani, rezulta ca este nascut in luna septembrie 1951.
Pentru barbatii nascuti in luna septembrie 1951, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, daca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anterioare) si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 23 ani, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani.

Potrivit prevederilor legale, daca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv tot la implinirea varstei de 60 de ani.

Din informatiile sumare precizate de dvs., sotul dvs. nu a implinit conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani, ceea ce inseamna ca nu are dreptul nici la pensie pentru limita de varsta cu reducerea pentru grupa a II-a de munca, nici la pensia anticipata partiala. Va beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, varsta standard de pensionare.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: