Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 septembrie 2009

Certificat de viata-export de prestatii

Intrebare:
"Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Locuiesc in Canada si stiu ca unele documente(imputerniciri) in lipsa legalizarii direct la Consulatul Romaniei trebuiesc supralegalizate deoarece Canada nu a aderat la Conventia dela Haga. Cerificatul de viata solicitat de casa de pensii trebuie sa urmeze acelasi curs sau este suficienta autorizarea de exemplu, a unui notar public din Canada.
Cu multumiri,
M.B."

Raspuns:


Potrivit art.8 din „Instrucţiunile referitoare la exportul în străinătate al pensiilor şi altor drepturi de asigurări sociale în aplicarea Regulamentului 1408/71, a Regulamentului 574/72, a acordurilor şi convenţiilor bilaterale de securitate/asigurări sociale la care România este parte şi a Legii 19/2000” :


„(1). Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul nerezident aflat în plată are obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă.


(2). În vederea prezentării certificatului de viaţă menţionat la alineatul (1), casa teritorială de pensii competentă transmite beneficiarului nerezident, la adresa sa de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz, în luna octombrie a fiecărui an, un exemplar al certificatului de viaţă completat în Partea A, indicând data limită de transmitere a certificatului de viaţă de către beneficiar.


(3). Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de reşedinţă, respectiv de domiciliu, după caz.


(4). La solicitarea beneficiarului nerezident, autoritatea legală menţionată la alineatul (3) certifică faptul că Partea B a certificatului de viaţă a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului.


(5). În situaţia în care beneficiarul nerezident nu prezintă sau nu transmite certificatul de viaţă menţionat la alineatele (1) – (4), în termenul stipulat la alineatul (1), casa teritorială de pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului, începând cu luna februarie a anului în curs.”


Intrucât în textul actului normativ, mentionat mai sus, nu s-a nominalizat expres autoritatea legala, dumneavoastra va puteti adresa oricarei autoritati legale de pe teritoriul statului de resedinta în vederea completarii Partii C din Certificatul de viata.

Cu bine,

Specialist pensii.

Niciun comentariu: