Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 august 2009

Intrebare e-mail: somajul este stagiu de cotizare?

Intrebare:

“In cazul pensionarii anticipate partial, perioada in care sunt somer si primesc ajutor de somaj se ia in calcul pentru stadiul minim de cotizare?
sau pentru aceasta trebuie sa depun cotizatie la casa de pensii?
multumesc anticipat”


Raspuns:

Conform art. 5 alin. (1) lit. III din Legea nr. 19/2000 priind sistemul public de pensii, „in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri.”


Prin urmare, coroborand cu alte articole din actul normativ mentionat mai sus, perioada cat beneficiati de ajutor de somaj se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare realizat pentru pensia anticipata partiala.


La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).


De asemenea, precizam ca pentru inscrierea la pensie anticipata partiala este necesara realizarea stagiului complet de cotizare si nu stagiul minim de cotizare, astfel cum ati precizat in intrebarea dvs.


Cu bine,

Specialist pensii.

Niciun comentariu: