Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 august 2009

Intrebare e-mail: cuantum pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
Am 55 ani, 35 de ani de munca grupa 1, si sunt bolnav ,am fost incadrat la gradul I de boala, pentru a iesi la pensie anticipat pe caz de boala .Va rog frumos sa imi spuneti cam care ar fi pensia pe care as putea sa o primesc .
Multumesc frumos,”


Raspuns:

Pentru inceput, precizam ca drepturile de pensie sunt calculate doar de catre casele teritoriale de pensii.
Pentru ca nu avem toate datele dosarului dvs. de pensie (respectiv salarii, sporuri de care ati beneficiat pe perioada cat ati desfasurat activitate in sistemul de asigurari sociale), ne este imposibil de a realiza un calcul al drepturilor de pensie.

Totusi, va precizam doua articole din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii din Romania, despre modalitatile de calcul al punctajului mediu anual:

-art. 77-(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 3.
(2) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 43 si 47, la stabilirea punctajului mediu anual conform alin. (1) se iau in considerare stagiile de cotizare prevazute la aceste articole.
(3) In situatiile prevazute la art. 44, la stabilirea punctajului mediu anual al asiguratilor conform alin. (1) se iau in considerare stagiile totale de cotizare necesare prevazute in anexele nr. 4 si 5.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a numarului de puncte realizat in fiecare luna se utilizeaza cinci zecimale.

-art. 78-(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.

Prin urmare, cuantumul drepturilor dv. de pensie se poate afla numai dupa emiterea decizie de pensionare de catre casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliati si unde ati depus dosarul, impreuna cu toate actele doveditoare.

De asemenea, precizam ca pensionarii de invaliditate încadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizatie pentru însotitor, în cuantum fix. Cuantumul indemnizatiei pentru însotitor este in cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, potrivit art. 80. (art. 61 alin. 2 din Legea nr. 19/2000, modificat prin O.U.G. nr. 108/2008, incepand cu 01.10.2008)-575 lei, in prezent.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: