Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 august 2009

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“buna ziua
va rog mult sa imi spuneti si mie, o persoana nascuta 24mai 1958, femeie, vechime 30 ani, din care minim 20 ani incadrata la grupa 2, la ce varsta poate iesi la pensie anticipata, sau anticipata partiala?
multuesc frumos”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca persoana in cauza s-a nascut la data de 24 mai 1958, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
In conditiile in care a desfasurat activitate in grupa a II-a de munca 20 de ani (in conditiile in care procentul de incadrare a fost de 100%), beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 55 de ani si 6 luni (noiembrie 2013).

Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare (anii efectiv lucrati, mentionati in intrebarea trimisa plus sporul pentru grupe superioare de munca), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (24 mai 2013).

Cu bine,

Specialist pensii.

Niciun comentariu: