Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 august 2009

Acordare pensie Germania

Intrebare:

"Bunä dimineata, din München
Vä rog sä-mi räspundeti la citeva intrebäri, in legäturä cu depunerea dosarului de pensie.
Sunt cetätean romän si german, cu domiciliul in München.
M-am näscut in minunata Bucovinä, M-rea Humorului , la 02.03.1949, am lucrat in inima Ardealului , lingä Cluj, ca invätätoare, profesoarä, aprope 13 ani, pinä in 1981.
Din 1981, m-am stabilit in capitala Bayernului, München, cel mai frumos oras al Germaniei ( sau poate asa-l väd eu…)unde am lucrat si-o fac incä, cu multä pläcere.
Am cotizatpt. pensie, in total , cu anii din Ardeal, aproape 36 ani.
Printre citeva ghinione avute, cel mai mare, a fost imbolnävirea mea, in 1989, dupä care mi-am revenit, ( multumesc Celui de Sus..) dar am incä 50 procente , incapacitate de muncä, deci certificat de handicapat., din 1989.
Vä rog sä mä ajutati , räspunzindu-mi la cäteva intrebäri:
Cänd, cum si ce ar trebui sä interprind, pt. a-mi obtine drepturile de pensionare.?
Cum si unde as putea depune dosarul si cät mi se cuvine , pt. anii cotizati in Romänia ?
VÄ doresc : toate cele bune si VÄ multueste , anticipat M.B."
Raspuns:
Stimata Doamna,

In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Germaniei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia germana, cât si cu cea română, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr. 1408/1971 si respectiv nr. 574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Germania si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Germania.

In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia germana în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
Având în vedere data nasterii dvs., respectiv 02.03.1949, începând cu data de 02.03.2007 îndepliniti conditiile pentru înscrierea la pensie de limita de vârsta, întrucât ati împlinit vârsta standard de 58 ani, cu conditia dovedirii unui stagiu minim de cotizare de11 ani.

Totodata va precizam ca puteti depune cererea de acordare a pensiei, la instituţia de la locul de reşedinţă, respectiv din Germania, întrucât ati fost supusa legislaţiei acestei instituţii.

In ceea ce priveste un cuantum estimativ al pensiei din România, precizam ca drepturile de pensie sunt calculate doar de catre casele teritoriale de pensii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: