Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 aprilie 2009

Vechimea in agricultura

1. In cadrul unitatilor agricole desfasurau activitate, in principal, doua categorii de personal: -membri cooperatori -persoanele incadrate cu contract de munca.

2. In cazul membrilor cooperatori, fondurile necesare platii pensiilor erau constituite dinstinct, vechimea in munca calculandu-se, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 80/1992, din totalul anilor in care membrul cooperator a realizat volumul de munca aprobat de adunarea generala. Dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, notiunea de vechime in munca a fost inlocuita cu cea de timp util. Timpul util se stabileste in ani prin raportarea volumului de munca exprimat in norme insumat pe intreaga perioada in care persoana asigurata a lucrat in fosta cooperativa agricola de productie, la cel mai mic volum anual de norme stabilit de adunarea generala in perioada respectiva.

3.In concluzie, calculul timpului util se efectua doar in cazul membrilor cooperatori pentru care fostele adunari generale stabileau volumul de munca anul exprimat in norme(diferentiate pentru fiecare sector-vegetal,zootehnic,horticol,etc.) Acest volum de munca trebuia efectiv realizat in functie de acesta efectuandu-se retribuirea cooperatorilor si stabilirea drepturilor de pensie. Drepturile de retribuire pentru personalul care indeplinea functii de conducere si de executie tehnice,economice, de alta specialitate,administrative,de servire si paza se acorda cu conditia ca acestea sa execute,in raport cu marimea si complexitatea unitatii,lucrari agricole reprezentind 25-50 % din volumul de munca stabilit pentru cooperatorii care lucrau nemijlocit in productie,potrivit hotararii adunarii generale,fara a primi,pentru aceste lucrari,o retributie distincta fata de cea cuvenita pentru functia indeplinita. Totodata,pentru indeplinirea functiei de presedinte,vicepresedinte scos din productie,sef de ferma sau de brigada,membrii cooperatori care nu erau retribuiti de stat,primeau o indeminzatie lunara din partea statului: de -420 –520 lei pentru presedinte -210 –260 lei pentru celelalte functii.

4. Personalul angajat cu contract de munca,atat din punct de vedere al vechimii in munca cat si din punct de vedere al calcului pensiei i se aplica un alt regim,o alta reglementare,respectiv cel al Codului muncii si al Legii nr. 3/1977 si se ia in calcul la determinarea punctajelor anuale pana la data de 1 aprilie 2001 salariile brute sau nete,dupa caz, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
„Retributia” suplimentara pe care o primea personalul contractual din cadrul cooperativelor agricole de productie,in general,ca forma de participare la beneficii nu au facut parte din baza de calcul a pensiei anterior anului 2001, la aceasta nu s-a datorat contributia de asigurari sociale si nici contributia personala pentru pensia suplimentara de 10,15,sau 20 de lei specifica agricultorilor.Potrivit prevederilor Legii nr.4/1977 si cel al Legii nr.80/1992 rezulta ca vechimea in munca si respectiv timpul util se calcula pentru normele efectiv lucrate nu si pentru cele atribuite.
5. Conform Normelor de aplicare a Legii nr. 19/2000, "Prin timp util la pensie realizat de agricultori, prevăzut la art. 160 alin. (3) din lege, se înţelege perioada în care foştii membri cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unităţi agricole potrivit prevederilor Legii nr. 4/1977 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale membrilor cooperativelor agricole de producţie, calculat conform metodologiei utilizate la aplicarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările ulterioare.
Timpul util la pensie realizat de către agricultori se exprimă în ani şi se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor.
Timpul util la pensie, determinat potrivit prevederilor alin. 2, nu poate depăşi numărul anilor calendaristici în care asiguratul a prestat muncă în fosta unitate agricolă cooperatistă.
Timpul util la pensie se determină pe baza datelor, elementelor şi informaţiilor conţinute în carnetul de pensii şi asigurări sociale şi/sau în actele doveditoare eliberate de primăria care deţine arhiva fostelor unităţi agricole cooperatiste, întocmite cu respectarea prevederilor legale referitoare la valabilitatea actelor doveditoare.
În situaţia agricultorilor din zonele necooperativizate timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii şi asigurări sociale şi reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuţia minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate."
6. Daca o persoana a fost membru cooperator, aceasta perioada trebuie confirmata printr-o adeverinta eliberata de primaria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care sa rezulte trei elemente:
-anii in care persoana respectiva a fost membru cooperator;
-normele planificate de adunarea generala pentru anii respectivi;
-normele realizate de persoana careia i-a fost eliberata adeverinta.
Exemplu de calcul a timpului util
Anul - Norme planificate - Norme realizate
1965 100 20
1966 100 100
1967 80 50
1980 70 50
1981 100 150
1982 100 60
1990 100 60

Se aduna normele realizate: 490 si se împart la volumul de norme planificate cel mai mic, respectiv 70. Rezultat = 7 ani timp util

Niciun comentariu: