Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 martie 2009

Pensia anticipata partiala

In sectiunea a treia din capitolul patru din Legea nr. 19/2000, se reglementeaza pensia anticipata partiala, pensie care poate fi obţinută de asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pâna la 10 ani, cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de vârsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2, prevăzut în lege.
La stabilirea stagiului complet de cotizare pentru pensia anticipata partiala, nu se au în vedere perioadele asimilate, prevazute la art. 38 din lege.
La împlinirea vârstelor standard de pensionare prevazute de lege (inclusiv la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse datorita desfasurarii activitatii în conditii deosebite), pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de vârsta facându-se la cerere.

Niciun comentariu: