Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 martie 2009

Cumul pensie cu salariu

Potrivit consilierului premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala, angajatii care primesc pensie speciala de la stat si salariu incaseaza in medie lunar aproape 14.000 lei (3.300 euro), iar statul cheltuie anual circa 20 milioane euro cu plata pensiilor speciale.
Guvernul Romaniei a gasit solutia la problema acestor cheltuieli suportate de stat, prin posibilitatea cumulului pensiei cu salariul obtinut de la stat doar pentru cei care au o pensie sub valoarea salariului mediu brut pe economie.
„Proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu
va intra in dezbatere publica la sfarsitul lunii martie, urmand sa intre in Parlament in luna aprilie pentru dezbatere in regim de urgenta, iar legea se va aplica cel mai probabil de la data de 1 iulie", a precizat consilierul de stat Mihai Seitan.
Plafonul de un salariu
mediu brut pe economie nu va fi aplicat in cazul persoanelor numite in functii publice, precum cele numite de presedinte la Curtea Constitutionala (CC) sau de Parlament ca secretari generali.
Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan: “Orice pensionar din orice sistem care are o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie poate cumula pensia cu salariul de la stat. Sunt exceptati de la aceasta obligatie de plafon la pensie cei care sunt numiti, conform Constitutiei, de presedinte sau de Parlament in functii de stat. Sunt cateva functii publice, putine, care se numesc prin Constitutie si acolo nu poti sa intervii, pentru ca sunt functii numite”.
Potrivit aceluiasi oficial, interdictia de cumula salariul cu pensia va fi valabila in principal pentru persoanele iesite la pensie in baza unor legi speciale.

Niciun comentariu: